Nanokas

Thursday, May 25, 2006

Inimese külmutamine



Inimeste külmutamine

Sissejuhatus

Mitmetes filmides on nähtud, kui inimene külmutatakse ja siis hiljem peale sulatamist ellu äratatakse. Aga on see ainult filmide väljamõeldis või saab tõesti inimesi külmutada ja aastaid hiljem sulatades ellu äratada.

Teadus selle idee kohta on täiesti olemas. Seda kutsutakse krüogeenikaks – ala mis uurib materialide käitumist väga madalal temperatuuril.

Mida kutsutakse külmutamiseks ?

Külmutamine – tehnika mida kasutatakse, et säilitada inimkeha äärmiselt madalal temperatuuril lootusega, et ühel päeval suudetakse inimene taaselustada.

Et aru saada külmutamise tehnoloogiast, võime mõelda inimestest kes on kukkunud jäisesse järve ja olnud vee all üle tunni aja enne kui neid on päästetud. Kes suudab selle üle elada siis sellepärast, et jäine vesi on muutnud nende keha seisu, kus ainevahetus ja ajutegevus on aeglustunud punktini kus nad ei vaja peaaegu enam üldse hapniku. Siiski on külmutamisprotsess veidi erinev elustamisest pärast järvest pääsemist.

Külmutamine on täiesti seaduslik inimeste peal kes on veel elus ja nõustuvad sellega.

Need kes läbivad selle protseduuri peavad enne olema kuulutatud seaduslikult surnuks – see tähendab, et nende süda peab olema seiskunud. Arvestades teadlaste ütlusi kes tegelevad külmutamisega ei ole „seaduslikult surnud“ sama mis „lõplikult surnud“. Lõplik surm saabub kui aju kõik funktsioonid on lakanud. Seaduslik surm aga avaldub, kui süda on seiskunud.

Kuidas käib inimese külmutamine ?

Esmalt pead ühinema külmutamis kogukonnaga ja maksma liikmemaksu. Protseduurist. Kui su süda on seiskunud ja sa oled „seaduslikult surnud“ hakkab tegutsema külmutamisega tegelev meditsiini meeskond. Arstid stabiliseerivad su keha, varustades aju piisava hapniku- ja vere kogusega, et säilitada minimaalne funktsioon kuni sind viiakse üle kohta kus toimub edasine protsess. Kui oled kohale viidud siis alles õige külmutamine algab. Kuna arstid ei saa sind lihtsalt panna vedela lämmastiku vaati kuna vesi su rakkudes külmuks, paisuks ja see tekitaks rakkude purunemise. Meeskond peab esmalt eemaldama rakkudest vee ja asendama selle glütseroolil põhineva keemilise seguga mida kutsutakse cryprotectantiks – inimkeha külmumist takistav aine. Eesmärk on kaitsta organeid ja kudesid formeerumaks väga madalatel temperatuuridel jää kristallideks. See protsess paneb rakud peatatud seisundisse. Kui vesi su kehas on asendatud cryprotectandiga, siis jahutatakse keha kuivast jääst voodil, kuni keha saavutab temperatuuri -130 °C, lõpetades klaasistumisprotsessi. Järgmine aste on sisestada su keha inviduaalsesse mahutisse, mis on suur metall paak täidetud -196°C vedela lämmastikuga. Su keha sisestatakse pea alaspidi, juhuks kui peaks tekkima leke, siis su aju püsib külmas.

Külmutamine aga pole odav – see võib maksta üle 1,8 miljoni krooni, et lasta säilitada kogu keha.

Ajalugu ja keda on külmutatud

Esimene krüogeeniliselt külmutatud isik oli 73- aastane psühholoog Dr. James Bedford. Kes külmutati aastal 1967. Tema keha püsib heas konditsioonis Alcori elupikendus fondis.

Tänaseks on juba palju inimesi külmutatud, kuid kedagi ei ole taaselustatud, sest tehnoloogia selle tarvis puudub. Ennustatakse, et esimene õnnestunud taaselustamine toimub umbes aasta 2040.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home